18. maj 2022
Skrevet af: Maj Bank

Vi har råd til den grønne omstilling

Vi har teknologien og økonomien til den grønne omstilling, men det går for langsomt med at omstille til mere klimavenlige processer, og forureningen stiger fortsat.

De gode nyheder er, at vi har teknologien til at klare den grønne omstilling. Verden har også pengene til det. Den dårlige nyhed er, at det går meget, meget langsomt med at omlægge energiforsyning og produktion til mere klimavenlige processer og metoder.

”Det kommer kun til at koste omkring fire procent af BNP om året, og det har verden råd til at investere,” siger adm. direktør i Maj Invest Jeppe Christiansen.

Samtidig vil investeringen i den grønne omstilling give positive afkast. Der vil være store globale økonomiske gevinster ved den grønne omstilling. Og vi kan ikke lade være med at løse opgaven.

Klimakrisen og den grønne omstilling har en økonomisk, energipolitisk og også samfundsmæssig betydning af et helt enormt omfang. Maj Invest har interesseret sig for klimaet i flere år, men har i de seneste år haft ekstra stort fokus på det. Derfor inviterede Maj Invest i begyndelsen af april til Maj Invest Klimadage for at dele fakta om de udfordringer og muligheder, den grønne omstilling udløser.

”Vi er en gruppe af analytikere i Maj Invest, som har læst rapporterne om klima og sat os grundigt ind i emnet, og vi kan konstatere, at det går meget langsomt,” siger Jeppe Christiansen.

Markedet for elbiler er en god indikator på, hvor langt vi er nået med den grønne omstilling. Kun en procent af de biler, som kører rundt på verdens veje, er drevet af el. Så der er lang vej igen.

Hans håb er, at der kommer mere fart på, for vi er nødt til at have fokus på klimaet og finde en løsning på den globale opvarmning.

Problemet er tværfagligt og skal løses på tværs af mange forskningsområder og brancher. Det er et globalt problem og en eksternalitet, hvor nogle skal betale omkostningerne, men alle får fordelene, og den enkelte virksomhed eller borger kan ikke løse det alene. Det er også en irreversibel proces, så vi kan kun forsøge at stoppe nu, inden det bliver for sent.

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank.