24. januar 2022
Skrevet af: Maj Bank

Mungers mentale modeller

Anbefaling af bogen "The art of being rational. Charlie Munger", der handler om den succesfulde investor, som længe har været et ikonisk forbillede for teamet bag Maj Invest Value Aktier.

Charlie Munger er sammen med Warren Buffett duoen bag det succesfulde investeringskonglomerat Berkshire Hathaway. Mens Buffett er den udadvendte og mere talende, spiller Charlie Munger en mere tilbagetrukken rolle og er mindre kendt.

Forfatteren Oxana Dubrovina er dybt fascineret af Charlie Munger, og med bogen vil hun gerne videregive Mungers livsfilosofi til læserne. Bogen er en kombination af en biografi og en historie, hvor Munger forklarer sine synspunkter i dialog med fiktive skikkelser, som stiller både kritiske og nysgerrige spørgsmål til ham.

Charlie Munger tænker i mentale modeller. Ikke regnearksmodeller eller klassiske økonomiske ligninger, men sine egne modeller. Han trækker på en bred vifte af viden fra alle discipliner inden for akademia: fra religion og filosofi til historie og matematik. Den viden bruger han til at investere. Klogt og rationelt.

Bogen beskriver Mungers tankegang, liv og ekstreme rationalitet ved at citere fra forskellige kilder som taler, han har holdt, interview, han har givet, og ting, han har skrevet.
”Forfatteren Oxana Dubrovina fortolker Munger for læserne og forsøger gennem en sammenhængende historie at forklare, hvem han er, og hvad han står for,” siger aktiechef for Maj Invest Value Aktier Kurt Kara.

”Charlie Munger er ikke bare rationel, han er også ekstremt robust,” siger han.

Munger mistede sin søn til cancer. Hans ægteskab gik i stykker, og han brugte alle sine penge på at forsøge at redde sin søn fra cancer. Samtidig fik han en infektion, der betød, at han mistede synet på det ene øje.

”Da støvet havde lagt sig, kæmpede han sig op igen, og i dag – som 97-årig – er hans hjerne stadig skarpere end de fleste 30-åriges,” siger Kurt Kara.

Kurt Kara og teamet bag Maj Invest Value Aktier har i mange år været inspireret af, hvordan Charlie Munger bruger modeller til at træffe bedre beslutninger som investor. I 2006 rejste seniorporteføljemanager Ulrik Jensen og Kurt Kara til Nebraska for at møde Charlie Munger og den administrerende direktør for Berkshire Hathaway Warren Buffett på det årlige aktionærmøde.

Vend tingene på hovedet
”En af de ting, som Charlie Munger gør, er at vende tingene på hovedet. Han siger: ”Invert, always invert: Turn a situation or problem upside down,” siger Kurt Kara.

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank. Ring på 33 38 97 00 og hør mere om mulighederne.