10. november 2020
Skrevet af: Maj Bank

Den radikalt rationelle direktør

Anbefaling af bogen "The Outsiders", hvor forfatter William N. Thorndike i otte casehistorier beskriver otte selskaber, der overgik alle andre selskaber, og besvarer spørgsmålet: Hvordan driver man et selskab, så aktionærerne virkelig får value for money?

Gennem de otte selskaber General Cinema, Ralston Purina, The Washington Post Company, Berkshire Hathaway, General Dynamics, Capital Cities Broadcasting, TCI og Teledyne fortæller forfatteren, hvordan den administrerende direktør tænker, og hvordan selskaberne bliver drevet for at blive så store succeser.

Fælles for dem er blandt andet, at de tænker på aktiens værdi, og hvordan de ikke bare bevarer, men øger den værdi ganske betragteligt.

”En enestående bog om CEOs, der excellerer i kapitalallokering,” skrev Warren Buffett, administrerende direktør i Berkshire Hathaway, da han i 2012 i sit nyhedsbrev præsenterede sin liste over bøger, han mente, at investorer bør læse.

De administrerende direktører i Singletonville er outsidere og unikke. De tænker ikke som almindelige CEOs, men mere som valueinvestorer ville tænke. Der er ikke mange af dem. Og så kan man i øvrigt ikke finde Singletonville på et landkort.

Byen Singletonville er nemlig fiktion og opkaldt efter Henry Earl Singleton, administrerende direktør i industrikonglomeratet Teledyne i tre årtier.

”Det, Henry Earl Singleton gjorde, var helt fænomenalt,” siger aktiechef i Maj Invest Value Aktier Kurt Kara.

Henry Earl Singletons præstationer er beskrevet sammen med syv andre cases i bogen ”The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success”. Bogen dokumenterer, hvordan de otte selskaber, og især Teledyne, overgik alle andre på markederne. Ikke bare et enkelt år, men i mange år.

Teledyne med Singleton i spidsen præsterede i perioden 1962 til 1990 at forrente selskabets kapital med 20,4 procent om året. I de samme år steg S&P-indekset med 8 procent om året, så Singleton var 12 procent bedre end gennemsnittet.

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank. Ring på 33 38 97 00 og hør mere om mulighederne.