13. april 2022
Skrevet af: Maj Bank

Højere inflation på vej?

Anbefaling af bogen “The Great Demographic Reversal. Ageing Societies, Waning Inequality, and an Inflation Revival”, hvor to økonomer beskriver, hvordan inflationen kan stige, fordi demografien ændrer sig. Vi kan få en periode med et helt andet økonomisk scenarie end nu.

De seneste måneder har vist, at der hurtigt kan opstå mangel på arbejdskraft, og at inflationen måske ikke kan blive ved med at være så lav, som den har været i de seneste årtier. Og de stigende energipriser er ikke årsagen alene.

Inflationen kan stige. Ikke bare midlertidigt og forbigående, men i længere tid, argumenterer de to forfattere Charles Goodhart og Manoj Pradhan. I bogen “The Great Demographic Reversal. Ageing Societies, Waning Inequality, and an Inflation Revival” fortæller de, hvordan globalisering og demografi vil forandre den globale økonomi i de kommende år. Tre årtiers trends med lav inflation og vækst kan blive afløst af det modsatte: 

Ældre befolkninger, øget ulighed og inflationspres påvirker makroøkonomien negativt.

”Bogen sætter i den grad nogle tanker i gang,” siger Torsten Bech, der er seniorporteføljemanager i Maj Invest og blandt andet har medansvar for Maj Invest Kontra og Maj Invest Makro.

”Vi snakker meget om de forskellige inflationsdynamikker i Maj Invest. Det er et vigtigt tema, når vi kigger på vores porteføljer oppefra og ned, og det gør vi tit,” siger han.

Inflation kan betyde, at porteføljerne skal sammensættes på en anden måde, og derfor holder Torsten Bech og hans kolleger øje med inflationen og muligheden for et inflationspres.

”En vedvarende højere inflation kan komme som en overraskelse for aktiemarkedet, og vi skal have det med i vores betragtninger, når vi investerer,” siger Torsten Bech.

Både Maj Invest Makro og Maj Invest Kontra har for eksempel investeringer i ædelmetaller som guld og sølv. Sølv bruges også industrielt og kan virke som en beskyttelse i perioder med høj inflation. Begge porteføljer bruger også forskellige typer af obligationer til risikospredning og for at kunne arbejde med forskellige scenarier.

”Siden bogen udkom, er flere økonomer blevet enige om, at det kan blive et problem. Markedsstemningen er vendt,” siger Torsten Bech.

Relevant lige nu
”The Great Demographic Reversal” udkom i august 2020 og nåede også at beskrive noget af det, verden oplever lige nu: Alvorlige snakke om, hvordan centralbankernes ledere og staters politikere skal håndtere et inflationært pres. Coronakrisen satte verden på hold, forsyningskæderne blev brudt, og der er i flere lande mangel på arbejdskraft og dermed udsigt til øgede lønninger – og inflation.

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank,