6. december 2018
Skrevet af: Mikkel Langmack, cheføkonom

Advarsler fra en nobelprisvinder

Den nobelprisvindende økonom Robert Shiller har de seneste måneder luftet sine bekymringer i forhold til det amerikanske aktiemarked. Om end det ikke er lige så slemt som op til IT-boblen, mener han, at aktiemarkedet er dyrt, og at forventningerne til virksomhedernes indtjeningsvækst er for optimistiske. Men selvom Shiller har meritterne i orden – han forudså nemlig både IT-boblen og boligboblen – skal man som investor tage udmeldingerne med et vist forbehold. Én ting er nemlig at forudse en boble, noget andet er at forudse, hvornår den springer.

For at illustrere dette spoler vi tiden tilbage til 1996, hvor Shiller advarede den daværende centralbankchef Alan Greenspan om en boble på det amerikanske aktiemarked. Der skulle dog gå knap fire år, før boblen sprang, og i bagklogskabens ulideligt klare lys er det tydeligt, at Shiller var alt for tidligt ude, for fra 1996 til 2000 blev værdien af aktiemarkedet mere end fordoblet. Så hvis man i 1996 havde haft en 10-årig investeringshorisont, havde man i perioden 1996 til 2006 haft et fornuftigt aktieafkast på 8 % p.a., og det er selvom markedet faldt 50 % efter IT-boblen. Som langsigtet investor var det altså slet ikke dumt blot at sidde på sine hænder og sidde Shillers advarsler overhørig.

I praksis er det noget nær umuligt at sælge på toppen og købe på bunden, det man på engelsk kalder ”market timing”. Ikke desto mindre er der mange, der forsøger. For i teorien er der store gevinster at hente, hvis man formår at sælge ud på de rigtige tidspunkter. Hvis man f.eks. havde været i stand til at undgå de 10 værste handelsdage de seneste 20 år, ville det have forbedret afkastet med intet mindre end 150 %. Men her skal man huske, at sandsynligheden for, at man lige præcis undgår disse dage, er uhyre lille. Samtidig er der en risiko for, at man ikke er investeret på de bedste dage, hvilket vil trække afkastet kraftigt ned. Desuden er der selvfølgelig handelsomkostninger ved at handle sig ind og ud af aktiemarkedet. Så medmindre man er i besiddelse af en meget præcis finansiel krystalkugle, er det formentlig en god idé at forblive investeret.

Det betyder dog ikke, at man skal ignorere advarslerne fra Shiller, for langt hen ad vejen har han ret. Indtjeningsforventningerne er optimistiske, og i forhold til de seneste 10 års aktieafkast vil de næste 10 år næppe blive lige så gode. Men mindre kan også gøre det.

Det er heller ikke sådan, at man slet ikke skal ændre på sin portefølje, når der er optræk til finansielt uvejr. Med stigende økonomisk og finansiel risiko kan man overveje at skrue lidt ned for sin aktieandel, og det kan være en god idé at tilføje investeringer til porteføljen, som typisk klarer sig godt under kriser, f.eks. guld.