15. februar 2022
Skrevet af: Maj Bank

Kan verden forstås med tal?

Anbefaling af bogen "How to Make the World Add Up", hvor økonomen Tim Harford undersøger betydningen af statistik og kvantitative modeller for vores forståelse af verden og forklarer, hvordan de kan bruges og misbruges.

Ti regler for, hvordan man kan se på tal på en anden, mere bevidst måde. Og en enkelt gylden regel. Det er grundstrukturen i Tim Harfords bog om tal og statistik. I kapitlerne fortæller han historier om desinformation og dårlig forskning, men også om de mange områder, hvor tal kan bruges konstruktivt og bidrager til klogere beslutninger, end hvis vi ikke havde data.

Tim Harford er økonom og er blandt andet vært på det britiske Radio 4-program ”More or less”, der forklarer og knuser tal og statistikker – især fra den politiske debat. Harfords ærinde er at uddanne os alle sammen til at være skeptiske over for tal: Både over for vores egen reaktion på dem og over for, hvordan statistikkerne er skabt – af hvem, hvordan og hvorfor. Samtidig skinner hans begejstring for statistik igennem: Tallene giver os mulighed for at skabe et bedre samfund, mener han.

Når teamet bag Maj Invest Vækstaktier analyserer selskaber, forsøger de altid at være kritiske over for, hvad der ligger bag tallene. Er kerneforretningen god, eller er tallene pyntet af aktieaflønning og kortvarige pengestrømme? Man ved først, om historien holder vand, når man dykker under overfladen i regnskaberne. 

”På samme måde som statistik kan foregive at afspejle sandheden, kan regnskaber og finansielle modeller skabe falsk tillid,” siger Andreas Lindtner, der er analytiker i Maj Invest Vækstaktier.

Bogen forklarer netop, hvordan tal og statistik kan misforstås, misbruges eller fordrejes af både afsenderen og modtageren. Men statistikker er også vigtige. De er med til at give os et billede af, hvordan verden ser ud, og er i høj grad med til at underbygge og udforme politiske og økonomiske indgreb. 

Det gælder om at være klædt på til at kunne dissekere tallene og afgøre, om tallene giver et retvisende billede, om tallene er korrekte, og om man selv har tendens til bias, når man læser tallene. Man skal være bevidst om, at tal kan være baseret på fejlagtige antagelser, forkerte parametre eller en for letkøbt kausalitet mellem faktorer, der dybest set ikke giver mening. Selv om man stræber efter at træffe beslutninger ud fra kohærent logik, findes der i en foranderlig verden altid ukendte ubekendte.
 
”Statistik og tal kan både belære og narre os, hvis vi ikke bevarer vores kritiske og selvkritiske sans. Derfor er det vigtigt at blive ved med at være nysgerrige og stille spørgsmål til tallene,” siger Andreas Lindtner.

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank. Ring på 33 38 97 00 og hør mere om mulighederne.