5. november 2021
Skrevet af: Maj Bank

Hvordan tænker vi på penge?

Anbefaling af bogen ”The Psychology of Money. Timeless Lessons on Wealth, Greed, and Happiness” af Morgan Housel. Penge handler ikke blot om tal og fakta, men også om følelser: Hvordan vi tænker på penge. Den tankegang, vi har, er ikke nødvendigvis den bedste i forhold til at tage gode beslutninger.

Økonomiske teorier behandler ofte finansverdenen gennem matematiske formler og historiske data. Fakta. Men følelser spiller en massiv rolle i vores tilgang til penge.

I 19 korte, anekdotiske og delvist videnskabelige kapitler gennemgår forfatteren Morgan Housel pengenes psykologi. I det 20. og sidste kapitel fortæller han om sin egen tilgang til penge, der er præget af sparsommelighed og forsigtighed.

Morgan Housel beskriver, hvordan vi tænker på penge, og hvordan vi opfører os med penge, for eksempel når vi investerer eller sparer op. Han forklarer, hvordan vores personlige erfaringer og tankegange påvirker vores håndtering af pengesager.

Han beskriver blandt andet, hvordan nogle føler sig rige, selv om de ikke ejer ret meget, mens andre bliver ved med at stræbe efter mere og mere trods enorm overflod. Hvordan nogle formår at spare op, mens andre forbruger sig fra rigdom til fattigdom. Hvordan vi i bund og grund er født pessimister og handler efter det.

Kapitlerne indeholder mange provokerende og tankevækkende historier om, hvordan mennesker gør ukloge og kloge ting med deres finansielle midler.  

Forfatteren er partner i venturekapitalselskabet Collaborative Fund og har skrevet for blandt andet The Wall Street Journal og The Motley Fool. 

Ved en fest hos en milliardær fortæller forfatteren Kurt Vonnegut sin ven forfatteren Joseph Heller, at deres ekstremt rige vært tjener mere på en dag, end Heller sammenlagt har tjent på sin bestsellerroman Catch-22. Joseph Heller svarer: “Ja, men jeg har noget, han aldrig vil få – nok”.

Sådan lyder en af anekdoterne fra bogen ”The Psychology of Money”. Scenen bruges til at forklare, hvordan nogle ikke kan ramme ”nok” i deres tilgang til penge. Mens andre er godt tilfredse med det, de har.

”Vi har – også i de senere år – set eksempler på mennesker, der har svindlet for at nå deres mål om endnu flere penge,” siger seniorporteføljemanager i Maj Invest Vækstaktier Mads Peter Søndergaard.

Som porteføljemanager er det dog især nogle af bogens pointer om at kende sine svagheder eller blinde vinkler, som Mads Peter Søndergaard finder tankevækkende.

”Bogen beskriver meget fint, hvordan der nogle gange er et modsætningsforhold mellem, hvad der er mest naturligt for et menneske, og hvad der er en god ide som investor,” siger han. Det gælder for eksempel evnen til at acceptere uforudsigelighed – at man ikke kan regne med, at tingene altid går som forventet. 

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank. Ring på 33 38 97 00 og hør mere om mulighederne.