22. februar 2021
Skrevet af: Maj Bank

Halvledere er vor tids olie

Semiconductors eller halvledere er blevet en råvare og et strategisk parameter på niveau med olien tidligere, mener teamet bag Maj Invest Value Aktier. De har investeret i tre forskellige selskaber.

Ingen virksomhed kan i dag klare sig uden RAM (hukommelse) eller CPU (processor) i computere.

Derfor er semiconductors eller halvledere, som de hedder på dansk, blevet en uundværlig råvare med høj og stadig stigende efterspørgsel.

”Det er umuligt at starte eller drive en virksomhed i dag uden at have RAM og CPU,” siger aktiechef i Maj Invest Value Aktier Kurt Kara. ”Samtidig er semiconductors strategisk vigtige rent politisk og især sikkerhedspolitisk.”

Semiconductors udgør nemlig kernen i mange væsentlige produkter og nerven i alle virksomheder og organisationer.

Maj Invest Value Aktier ser et stort potentiale i sektoren. Afdelingen har tre selskaber i porteføljen, der producerer semiconductors: Intel, Samsung og Sony, der dog ikke kun udvikler og producerer den vigtige komponent. Cirka 7 procent af porteføljen er investeret i Samsung, 6 procent i Intel og knap 6 procent i Sony.

Sony er interessant indenfor halvledere, fordi selskabet blandt andet udvikler komponenter, der bruges til image sensoring og i sensorer til elbiler og selvkørende biler.

Det sydkoreanske selskab Samsung bruger omkring 18 mia. dollars på forskning og udvikling hvert år og arbejder blandt andet med DRAM. Samsung forventer, at den globale efterspørgsel på bestemte typer halvlederteknologi som DRAM og NAND-flash vil vokse. Aktien steg markant i sidste kvartal af 2020.

Amerikanske Intel sidder blandt andet via sit samarbejde med Microsoft på cirka halvdelen af markedet for CPU til desktops.

”Nogle investorer har i perioder været skeptiske overfor, om selskabet er sakket bagud, og derfor har aktien været ret billig,” siger seniorporteføljemanager Ulrik Jensen.

At starte en virksomhed, der producerer semiconductors, kræver opbygning af viden og er ekstremt kapitalintensivt, så det er svært at komme ind på markedet og udvikle konkurrerende produkter. Og netop Intel spiller en strategisk rolle, fordi selskabet har base i USA, der kan se en nødvendighed i at have både viden og produktion af semiconductors inden for landets grænser.

Læs hele artiklen på Maj World.

Maj World er forbeholdt kunder i Maj Bank. Ring på 33 38 97 00 og hør mere om mulighederne.