2. juli 2018
Skrevet af: Maj Bank

Øget pres på emerging markets i andet kvartal

Det globale aktieindeks steg med 7,5 % i andet kvartal og er dermed steget knap 4 % år-til-dato. Som dansk investor har man nydt godt af en styrket dollar, som over for danske kroner er steget 6 %. På obligationsmarkedet er de lange renter i USA steget en anelse, mens de danske og tyske til gengæld er faldet.

Uro i emerging markets

I de seneste måneder har valutakurserne i emerging markets været under voldsomt pres. Værst er det gået i Argentina, hvor pesoen er faldet knap 20 %. Men valutaerne i Mexico, Rusland, Tyrkiet og Sydafrika er også ramt. Landene er hver især ramt af forskellige problemer, men generelt set er emerging markets påvirket af stigende renter i USA. Federal Reserve har indtil videre hævet renten to gange i år, og styringsrenten ligger nu i spændet 1,75-2 %. Det er altså blevet mere attraktivt at investere i USA, og det påvirker emerging markets negativt.

OPEC presser olieprisen op

De olieeksporterende emerging markets-lande har dog fået en hjælpende hånd, da prisen på en tønde olie er steget til det højeste niveau siden 2014. Det er dermed lykkedes for OPEC, i samarbejde med Rusland, at presse prisen op ved at sænke den samlede produktion. Samtidigt er efterspørgslen stadig stigende; især i Kina, som sidste år overhalede USA som verdensstørste olieimportør.