14. december 2017
Skrevet af: Mikkel Langmack, cheføkonom

Bag om arbejdsløsheden

Arbejdsløshedsprocenten er faldende i samtlige af de store økonomier. I USA er arbejdsløsheden nu under 5 % og dermed på samme niveau som før finanskrisen. Men de pæne arbejdsløshedstal dækker over en problematisk udvikling på det amerikanske arbejdsmarked, hvor flere og flere arbejdsløse ikke søger arbejde og dermed melder sig ud af arbejdsstyrken.

Aldrende arbejdsstyrke

Den mest anerkendte forklaring på den faldende erhvervsfrekvens er ændringer i befolkningssammensætningen. Kort fortalt består den amerikanske befolkning af flere og flere ældre, og i forhold til den yngre befolkning er der blandt de ældre generelt flere, som melder sig ud af arbejdsstyrken. Sammenligner vi med Japan, er det dog tydeligt, at en aldrende befolkning ikke nødvendigvis medfører en faldende erhvervsfrekvens.

Et spørgsmål om sundhed

Nyere undersøgelser viser da også, at befolkningens sundhed spiller en stor rolle i forhold til antallet af erhvervsaktive. Det menes, at det stigende forbrug af smertestillende piller – den såkaldte opioid-epidemi - har sendt mange amerikanere væk fra arbejdsmarkedet.

Mindre inflationspres

Dynamikken omkring erhvervsfrekvensen er også interessant i forhold til inflationen. Der sker nemlig ofte det, at folk, der egentlig har meldt sig ud af arbejdsmarkedet, alligevel kommer i arbejde, og derfor er arbejdsmarkedet måske knap så stramt, som arbejdsløshedsprocenten ellers peger på.