8. september 2017
Skrevet af: Maj Bank

Virksomhederne er aktive i gældsmarkedet

Den historisk lave rente giver virksomhederne lyst til at lave gældsudstedelser, og i 2017 forventes det, at gældsudstedelserne i Europa og USA vil nå omkring 3.500 mia. dollars. Det er 15 % højere end i 2016. Amerikanske virksomheder - særligt dem med høj kreditværdighed - er aktive i obligationsmarkedet og forventes at have udstedelser for mere end 1.500 mia. dollars i år. Det er 80 % højere end i 2010.

Gælden bruges til opkøb og udlodning

Den største udsteder i år er det amerikanske teleselskab AT&T, der i juli udstedte obligationer for 22,5 mia. dollars – den tredjestørste udstedelse af virksomhedsobligationer nogensinde. AT&T lavede udstedelsen for at finansiere købet af medieselskabet Time Warner – og på den vis bliver AT&T et billede på, hvad mange amerikanske virksomheder bruger gældsmarkedet til, nemlig at finansiere opkøb. Amerikanske virksomheder bruger også gælden til at finansiere udlodning til aktionærerne. I dag ligger den årlige udlodning for S&P 500-selskaberne på omkring 1.000 mia. dollars således også 80 % højere end i 2010.

Europa på vej

Europa er efterhånden på vej i samme retning som amerikanerne. Europæiske virksomheder, som traditionelt i højere grad har benyttet sig af bankfinansiering end obligationsmarkedet, var hårdere ramt af finanskrisen og har brugt længere tid på at konsolidere sig. Men nu begynder de i tiltagende grad at lave obligationsudstedelser. Præcis som i USA foretages der opkøb og udlodning, men efterhånden ser vi også flere og flere investeringer i produktionsapparatet. Særligt sidstnævnte er et sundhedstegn, som efter vores vurdering vil være både stabiliserende og understøttende for væksten i Europa.

Vi forventer uændret, at de positive konjunkturer både i USA og Europa vil understøtte aktiekurserne. Vi minder dog løbende om, at der fra tid til anden kan opstå børsuro. Det vil derfor være fornuftigt at lade Maj Invest Kontra udgøre omkring 10 % af porteføljen.