12. april 2019
Skrevet af: Maj Bank

På udkig efter den næste recession

Den amerikanske økonomi voksede med 2,9 procent i 2018, og efter 9 år med vækst er det nuværende opsving det næstlængste i nyere tid. Nu er det ikke sådan, at økonomiske opsving stopper på grund af alderdom, men de ender alle med en recession, og siden 1855 har et opsving aldrig varet længere end 10 år.

Dermed ikke sagt, at en amerikansk recession er lige på trapperne, for det at forudsige recessioner er bestemt ikke nemt. Spørg bare Den Internationale Valutafond, der med mere end 1.000 økonomer på lønningslisten ikke forudså finanskrisen.

Der findes dog en recessionsindikator, som ofte har virket. Indikatoren er hældningen på den amerikanske rentekurve, og faktisk har den givet udslag før samtlige amerikanske recessioner siden 1955. Hældningen er kort fortalt renteforskellen mellem obligationer med kort og lang løbetid.

Historisk set har hældningen hovedsageligt været positiv, hvilket vil sige, at renten på lange obligationer overstiger renten på korte obligationer. At hældningen er positiv, giver intuitivt mening, da det alt andet lige må være mere risikabelt - og dermed dyrere - at låne penge i ti år end i tre måneder.

Men fra tid til anden ændres rentelogikken, og hældningen bliver negativ. Det skete f.eks. i årene 2000 og 2006. Hvorfor det pludselig bliver billigere at låne penge i ti år end i tre måneder, er der blandt økonomer mange meninger om, men det signalerer umiddelbart, at investorernes vækstforventninger er i bund.

Så hvis vi har en indikator, der har virket siden 1955, hvorfor kom finanskrisen så som en overraskelse? For det første så har der været perioder, hvor hældningen har været negativ, men hvor recessionen er udeblevet. Så man kan ikke stole blindt på rentekurven.

Derudover er det interessant at læse artikler fra de seneste to perioder med negativ hældning. For selvom man både i 2000 og 2006 vidste, at rentekurven før havde forudsagt recessioner, var den gennemgående holdning, at verden havde ændret sig, og at rentekurven ikke længere kunne forudsige recessioner. Som man siger på engelsk: This time is different.

Skruer vi tiden frem til i dag, er det slående, hvor ens retorikken er. Igen igen er der økonomer, der argumenterer for, at finansmarkederne har ændret sig, og dermed negligerer rentekurvens evne til at forudsige recessioner. Måske har de ret; det kan kun tiden vise.

Som investor bør man som udgangspunkt ikke ignorere historien, og derfor bør man notere sig, at vi fredag d. 22 marts - for første gang siden 2007 - kunne observere en negativ rentekurve. Der er ingen grund til panik. Aktier er stadigvæk en attraktiv langsigtet investering. Men hvis man forventer, at de kommende 10 års afkast bliver lige så gode som de forrige ti år, bør man nedjustere sine forventninger. For negativ rentekurve eller ej, så er væksten i USA og resten af verden på vej ned i tempo.