29. maj 2017
Skrevet af: Mikkel Langmack, cheføkonom

Mexico og Trump

Under præsidentvalgkampen førte Donald Trump en ekstrem hård tone over for Mexico. Der blev både talt om at bygge en mur, annullere handelsaftaler samt tvangsdeportering af millioner af mexicanske immigranter. Straks efter valgsejren faldt den mexicanske peso kraftigt, og da Trump den 20. januar blev svoret ind som Amerikas 45. præsident, var pesoen faldet med 15 %.

Den politiske virkelighed

Men siden indsættelsen har pesoen været stødt stigende og er nu tilbage på niveauet fra før valgdagen. Denne udvikling afspejler de politiske udfordringer, som Trump har mødt, lige siden han flyttede ind i Det Hvide Hus. Trump har generelt nedtonet retorikken og har måttet indse, at på trods af et republikansk flertal i Kongressen er det svært at få gennemført hans politik.

North American Free Trade Agreement

Trump omtalte under valgkampen NAFTA - en frihandelsaftale mellem USA, Canada og Mexico – som den værste handelsaftale nogensinde og truede med at trække USA ud af aftalen. Men efter flere samtaler mellem Trump og lederne i hhv. Canada og Mexico, ser det ud til, at aftalen består, og at der blot bliver tale om en mindre genforhandling.

Mangler penge til muren

Det måske mest omtalte forslag fra valgkampen var opførelsen af en mur på grænsen til Mexico. Her har Trump også mødt modstand, og i det seneste statsbudget blev der ikke afsat penge til byggeriet. Trump har dog efterfølgende udtalt, at muren nok skal blive bygget.